SaaS: Software as a Service

Šta je to SaaS ?

Software as a service (Softver kao usluga ili SaaS) je način dostavljanja aplikacija preko Interneta kao usluge. Umesto postavljanja i održavanja softvera, jednostavno im pristupamo putem interneta, oslobođeni od instalacije kompleksnog softvera i upravljanja hardverom.

SaaS aplikacje se ponekad nazivaju i web aplikacije, softver na zahtev ili najam softvera. Kako god da ga zovemo, SaaS aplikacije rade na serverima SaaS provajdera. Davaoc usluge obezbeđuje pristup aplikaciji, uključujući sigurnost, dostupnost i performanse.

Isplativost

SaaS korisnici ne kupuju hardver ili softver, ne plaćaju instalaciju, održavanje ili ažuriranje. Pristup aplikacijama je jednostavan: Potrebno je samo da imate internet vezu.

Karakteristike

Dobar način za razumevanje modela SaaS je koncept banke, koja štiti privatnost svakog korisnika, a pruža uslugu koja je pouzdana i sigurna. Svi korisnici banke koriste iste sisteme i tehnologije i ne brinu o sigurnosti njihovih podataka kao i neovlašćenom pristupu. “Banka” zadovoljava ključne principe modela SaaS.

Multitenant arhitektura

Multitenant arhitekture je ona u kojim svi korisnici i programi dele jednu, zajedničku infrastrukturu i bazu koja je centralno održavana. Zbog SaaS su svi klijenti su na istoj infrastrukturi i koda baze, davaoc usluge ili provajder može inovacije i poboljšanja brže da implementira i uštedi dragoceno vreme za razvoj koje je ranije trošio na održavanje brojnih verzija starog koda.

Jednostavno prilagođavanje

Sposobnost za svakog korisnika da lako prilagoditi programe kako bi odgovarao njihovim poslovnim procesima bez uticaja na zajedničku infrastrukturu. Zbog načina na koji je SaaS projektovan, ta prilagođavanja su jedinstvena za svako preduzeće ili korisnika i uvek su sačuvana kroz nadogradnje. To znači da se kroz uslugu SaaS mogu raditi češće nadogradnje, s manje rizika za korisnike i sa mnogo nižim troškovima.

Bolji pristup

Poboljšan pristup podacima s bilo kojeg umreženog uređaja, time je lakše upravljanje pravima, praćenje korišćenja podataka i svi vide istu informaciju u isto vrijeme.

SaaS korisnici

Svako ko je upoznat s amazon.com, google.com ili facebook.com je upoznat s web-interfejsom tipičnih SaaS aplikacija. Sa SaaS modelom, možete raditi prilagođavanja na klik sa lakoćom. Za isti proces je potrebno nekoliko nedelja ili meseci za ažuriranje u tradicionalnom poslovnom softveru, tako da ga čini beznadno staromodnim.